Call Us Today! 01388 774 030|enquiries@tmanners.co.uk

The Oaks School, Spennymoor

C799-The-Oaks-01A New Sixth Form Centre Delivered by Design & Build Through a Fast Track Development Process

This project, part of Durham County Council’s BSF Wave3 Programme, was delivered through a negotiated design and build contract with the LEP’s partner, Inspired Spaces. Originally planned to be the erection of a demountable building, we were able to design and construct a permanent structure to the delight of the school.

The Objective

A new Sixth Form centre was required by the school for the beginning of the new school year. The original intension of the project was to install a demountable building and a budget provision within the Council’s Capital Programme had been made based on previous generic costs. However, once detailed discussions were begun and the specification for this particular building was determined, it became clear that restricting costs to within the allocated budget was problematic.

Finally, in June we were able to convince our clients to pursue a traditional build solution. We appointed an experienced and respected firm of architects known to our clients, to develop a design and secure planning permission. Simultaneously, we organised suppliers and sub‐contractors from our supply chain, briefing them on the short timescale and the performance we expected from them.

C799-The-Oaks-02C799-The-Oaks-03Internally, we selected one of our most experienced site management teams and involved them, along with our clients and the school in examining the details of the design as it developed.

In this way we were able to shorten the development period and streamline the site operations.

Approval to proceed with design was given by our clients on 24th June 2013; site setup commenced with cabins delivered to site on 26th June and project was completed and handed over for the new term 14 weeks later.

The Solution

The final project consisted of a single storey building of 421m2 GFA, constructed in traditional cavity masonry with pitched roof, containing four general classrooms with interactive display units, sink and storage units; a Lifeskills room with kitchen facilities and store room; Male and female toilet facilities, including accessible WC compartment; Hygiene Room with WC, whb and level access shower; wet room; general store room, staff lockers and wheelchair store. In addition, air source heating was installed throughout the building and for domestic hot water, to meet the requirements of the Building Regulations – Part L. The building was completed within the 14 week programme and within a contract sum of £640,000.

Download Factsheet